PRZYKŁADY KRZEWÓW OWOCOWYCH
Stanowią kwintesencję powiedzenia „przyjemnie i pożyteczne”. Są ozdobą ogrodu i cieszą oko, zwłaszcza gdy kwitną. Natomiast ich owoce są pełne witamin i wspaniałego smaku, który można „utrwalić” w przetworach różnego rodzaju. Oto popularne oraz mniej znane krzewy owocowe, na które powinni zwrócić uwagę miłośnicy roślin ozdobnych. Dla adeptów ogrodnictwa to podpowiedź, od czego zacząć swoją przygodę z owocami jedzonymi prosto „z krzaczka”.
OWOCOWE BESTSELLERY Z OGRÓDKA
Aronia, malina i borówka amerykańska to przykładu krzewów, które są częstymi „mieszkańcami” naszych ogrodów. Ich popularność wynika m.in. z uniwersalnego zastosowania bogatych w witaminy owoców. Co równie ważne, krzewy te nie są trudne w uprawie: wystarczy zadbać o właściwe podłoże i podporę umożliwiającą roślinie stabilny wzrost. Pamiętajmy, by kupować sadzonki u specjalistów: w sklepach czy gospodarstwach ogrodniczych, które produkcją roślin zajmują się w sposób profesjonalny.
Aronia czarna, choć wyróżnia się dość cierpkim smakiem, jest uprawiana przede wszystkim z myślą o sokach i dżemach. Krzew, choć nie imponuje rozmiarami, może dawać obfite zbiory. W tym celu trzeba wybrać odmianę stricte owocową, taką jak Nero. Maliny latem królują w ciastach, deserach i sorbetach, a zimą można cieszyć się smakiem przygotowanych z nich syropów i dżemów. W zależności od odmiany, krzew może owocować od lipca aż do jesieni. Brak kolców, charakterystyczny dla odmiany Beskid, jeszcze ułatwia łasuchom dostęp do naturalnej słodyczy malin. Również Borówka wysoka, zwana potocznie amerykańską uwodzi słodkimi owocami, którym trudno się oprzeć. Roślinie należy zapewnić kwaśną glebę, a następie… uzbroić się w cierpliwość, gdyż początkowe zbiory nie są obfite. Kilka lat po posadzeniu można cieszyć się jednak znaczną liczbą bogatych w antyoksydanty owoców.
… I MNIEJ POPULARNE SADZONKI
Nalewka i konfitura to najczęściej przygotowywane przetwory z owoców derenia jadalnego. Można je jeść także na surowo. Warto po nie sięgać choćby z uwagi na wysoką zawartość witaminy C.
Z kolei agrest, głównie przez pektyny zawarte w owocach, doskonale sprawdzi się w roli dżemów i galaretek. Choć roślina jest pokryta kolcami, a skórka owoców (w zależności od odmiany) – drobnymi włoskami, nie warto się tym zniechęcać. Dojrzały agrest jest słodki, jego miąższ wart jest niewielkiego wysiłku związane z obraniem owoców z krzaczka. Intrygujący smak i wygląd mają także rośliny będące krzyżówkami gatunków. Połączenie malin i jeżyn albo porzeczek z agrestem może być ciekawym odkryciem smakowym i warto takich roślin poszukać.